Ingyenes telefonos konzultációt kaphat nyugdíjával és / vagy újraszámításával kapcsolatban!
+3613530175

2019. augusztus 6

A nagy család nemcsak nagy boldogság, hanem napi munka és nagy felelősség is, ezek mind költségek, mind befektetések, mind anyagi, mind erkölcsi szempontból. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a nagy családok nyugdíjellátásának kérdéseit. 

Ennek öt oka van:

Oroszországban azokat a nőket, akik három vagy több gyermeket szültek vagy örökbe fogadtak, sok gyermek anyjának tekintik. A nyugdíjjogszabályok szerint azonban öt gyermekes anya tartozik a kedvezményes kategóriába (2019 óta új szabályokat vezettek be, ezeket az alábbiakban tárgyaljuk). A törvény különös feltételeket is előír, amelyek teljes körű betartásával az ilyen nő 50 éves kortól kezdheti meg nyugdíját.

A korai öregségi nyugdíj odaítélésének fő feltétele: öt vagy annál idősebb gyermekek születése vagy örökbefogadása, nyolcéves korra emelése (a legfiatalabbnak legalább 8 évesnek kell lennie a nyugdíjalapba történő bejelentkezéskor), legalább 15 éves biztosítási tapasztalat és legalább 30 nyugdíj pont.

Ha e feltételek közül legalább egy nem teljesül, egy nő nem kaphat nyugdíjat nyugdíjkorhatár csökkentésével. Ha egy nő 5 gyermeket szült, közülük egyikük nem élt 8 éves korig, akkor nem merül fel a korai öregségi nyugdíjhoz való joga. Ha a sokgyermekes anyát szülői jogoktól megfosztják, akkor nyugdíjat sem ítélnek oda. Ugyanez vonatkozik azokra a nőkre, akiket pszichiátriai kezelés alatt tartanak és börtönbe kerülnek. Ha az anyai jogok megfosztása a nyugdíj kinevezése után történt, a nyugdíj kifizetése nem áll meg.

Az örökbefogadás ténye semmiképpen nem sérti a nyugdíj korai kinevezéséhez való jogot, figyelembe veszik őket, valamint a rokonokat. Egy nő anyának a születési anyakönyvi kivonatban történő feltüntetése azt jelenti, hogy a születésétől kezdve növeli őt. Az örökbefogadás dátuma itt nem játszik szerepet.

De mi van, ha egy nőnek öt gyermeke van, de különböző férjektől származik? A különböző házasságokból származó, ugyanabban a családban élő gyermekeket, mostohaanyákat és nővéreket nem veszik figyelembe a korai nyugdíjba vonuláskor. Ezt a tényt csak akkor lehet megváltoztatni, ha egy nő úgy dönt, hogy örökbe fogadja őket, és így a teljes szám eléri az ötöt. 

Innovációk 2019 óta

2019 óta a nyugdíjreform révén korengedményes nyugdíjazásban részesülnek a 3 és 4 gyermekkel rendelkező nők. Három vagy négy gyermekes anyák 57 vagy 56 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba. Az első ellátást 1965-ben született, négy gyermeket megillető nők kapják - 2021-ben nyugdíjba vonulnak (az általános életkor 56 év, 6 hónap).

Ezután 2022-ben az 1966-ban született négy gyermek anyjai nyugdíjasokká válhatnak. Három gyermekével rendelkező társaik egy évvel később - 2023-ban - jogosultak nyugdíjba menni.

A sokgyermekes anyák nyugdíját csak kérelem alapján nyújtják, tehát a nőknek egyedül kell gondoskodniuk a dokumentumok elkészítéséről és végrehajtásáról:
- munkafüzet és egyéb dokumentumok, amelyek igazolják a szükséges hivatalos tapasztalatokat;
- a család összes gyermekének születési anyakönyvi kivonata; csecsemők örökbefogadásáról szóló dokumentumok;
- a házigazgatás által kiállított igazolások, amelyek igazolják a 8 évesnél fiatalabb gyermekekkel való együttélés tényét.

A FIU további dokumentumokat kérhet bizonyos tények igazolására. Időnként a 8 év alatti gyermekek nevelésének tényét a bíróság megerősíti.

A nyugdíjalap szakértői három hónapon belül ellenőrzik a beérkezett dokumentumok pontosságát. Ezt követően döntést hoznak, és ha a nyugdíjat valóban kiosztják, akkor a pénzeszközöket határozatlan időre fizetik ki.

Gyakran előfordul, hogy a kinevezés megtagadható. Általában az elutasítást a következő okok okozzák:
- egy nőt megfosztanak gyermekeinek jogaitól;
- az összes szükséges dokumentumot nem továbbították a FIU-hoz;
- egy nő nem rendelkezik a szükséges szakmai tapasztalattal vagy nem rendelkezik a szükséges pontokkal;
- a legfiatalabb gyermek még nem nyolcéves;
- a kérelmező még nem érte el az előírt korot.

Ha Önnek vagy közeli személyének megtagadták a nyugdíjat vagy más problémákat a Nyugdíjalapban, kérjük, forduljon a Budapest Maxipensia Nyugdíjjogi Központhoz. Ügyvédeink segítenek minden nyugdíjjogosultsággal foglalkozni, és áraink a legalacsonyabbak a városban. 

Ingyenes telefonos konzultációt kaphat nyugdíjával és / vagy újraszámításával kapcsolatban!
+3613530175

elérhetőségek

Budapest központjában található

(Viber, WhatsApp) +3613530175

1139 Budapest, Váci út 77

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a polgárok hivatalban történő befogadására csak előzetes bejelentkezés alapján kerül sor!

Hétköznap dolgozunk 10:00 és 19:00 között.

Telefon a felvételhez: +3613530175


E-mail: penzbeli_onyf@gmail.com