Ingyenes telefonos konzultációt kaphat nyugdíjával és / vagy újraszámításával kapcsolatban!
+3613530175

2019. október 7

Október 5-én az egész ország professzionális ünnepet ünnepelt az iskolai dolgozók számára - a Tanári Napot. Ez egy nehéz és felelősségteljes munka, amelynek az emberek szenteli életüket. Mi lenne a nyugdíjukkal? Folyamatosan kapcsolatba lépünk azokkal a tanárokkal, akik nem tudják függetlenül kiszámítani tapasztalataikat. Még matematikai tanár! Mivel Budapest nem állítja le az iskolák optimalizálásának és egyesítésének folyamatait, amelyek átmeneti időszakában megy keresztül a nyugdíjreformra. Tehát hogyan lehet kiszámítani a tanár nyugdíját? Rendben.


25 éves tapasztalat ... és még öt 


Általános szabály, hogy 2019-ben a tanárok korai nyugdíjba vonulhatnak, ha legalább 25 éves tanári tapasztalattal és legalább 16,2 egyéni nyugdíjhányaddal rendelkeznek. Például, ha egy személy 23 éves kortól kezdve folyamatosan tanárként dolgozott egy iskolában közvetlenül a középiskolát követően, akkor 48 éves koráig nyugdíjba vonulási jogot szerez. 

Átlagosan 7 évvel korábban, mint a többi munkavállalói kategóriánál. Ezenkívül a tanárok nyugdíjazásának feltételei nem különböznek a férfiak és a nők esetében, a minimális szolgálati idő mindenki számára azonos. Igaz, azok a tanárok, akiknek nincs 25 éves folyamatos tanítási tapasztalata, mindenki máshoz hasonlóan jól megérdemelt pihenésre kerülnek, az általános nyugdíjkorhatár elérésekor. 2019-ben, figyelembe véve az átmeneti időszakot, a nők esetében ez 55,5 év, a férfiak esetében pedig 60,5 év. 

Eddig úgy tűnik, hogy minden egyértelmű, de akkor jön a nyugdíjreform átmeneti időszaka. Vigyázz a kezedre. 2019. január 1-jétől rögzítik azt a korot, amelyen belül a tanárok speciális tapasztalatokat szereznek és korai nyugdíjazáshoz való jogot szereznek, és ez a jog (vagyis „korai” öregségi nyugdíjhoz jutás) csak késéssel valósítható meg. Így a speciális szolgálati időre vonatkozó követelmények nem változnak, hanem maga a nyugdíjkorhatár változik. Sőt, minél tovább, annál nagyobb ez a késés. 2019-ben hat hónap lesz, majd évente 5 évre növekszik. 

Például egy tanár, akinek tapasztalata 2019 első felében eléri a 25 évet, hat hónapban, vagyis 2019 második felében képes nyugdíjba vonulni. Ha 2021-re 25 éves tapasztalatot dolgoznak ki, a tanárnak joga lesz nyugdíjba vonulni. három évvel később, azaz 2024-ben. Ha a tapasztalatot 2023-ban és később szerezték meg, akkor a tanár legfeljebb 2028-ban és utána nyugdíjba vonulhat. 

A nyugdíjhoz való jog 2018. december 31-én azonos feltételekkel megmarad, ha a szükséges szolgálati időt 2019. január 1-je előtt alakították ki, de a tanár nem kérelmezte nyugdíjat ezen időpont előtt. Ebben az esetben a nyugdíj kinevezése nem késik.


Mi a tanár nyugdíja? 


Kihúztam az élményt. 25 év plusz türelmi idő. De ez még nem minden. A tanár külön feladata ennek a tapasztalatnak a felvétele vagy bizonyítása. Ha valaki azt gondolja, hogy ez könnyen és automatikusan történik, akkor nagyon téves. <br> <br> A jogszabályok szerint a nyugdíj korai felírásához való jogot biztosító szolgálati idő a következőket foglalja magában: 

- álláshelyekben és intézményekben végzett munkavégzési idők, amelyekben a szolgálati időbe beleszámítják a munkaviszonyt, amely az öregségi nyugdíj korai kinevezésének jogát biztosítja a munkahelyek és intézmények jegyzéke szerint; 

- átmeneti rokkantsági periódusok; 

- a teszt időtartama álláskereséskor; 

- az illegális elbocsátás vagy másik munkahelyre való áttéréskor fizetett, önkéntes távollétek ideje, majd az előző munkahelyre történő visszatérés, amely lehetőséget ad az öregségi nyugdíj korai kinevezésére; 

- a fő fizetett és a kiegészítő fizetett szabadságon való tartózkodás időtartama; 

- tanulmányi szabadság időtartama; 

- hagyja a gyermeket gondozni (1992.06.10-ig); 

- az oktatási intézményben folytatott tanulmányi időszak, ha azt közvetlenül megelőzte és közvetlenül követte pedagógiai tevékenység (1993.10.01-ig). 

A tanár nyugdíja szintén a ledolgozott órák számától, a kategóriától, a tiszteletbeli címek és a bónuszok elérhetőségétől, a munkaterhelés méretétől, növekvő tényezőktől stb. Függően. A kategóriától, a lakóhely régiótól és más tényezőktől függően a nyugdíj havonta 40–70% lehet. bevételeit. 

A fő nehézség abban rejlik, hogy ezeket a tényezőket, amelyek meghatározzák a szolgálati időt és növelik a tanár nyugdíját, dokumentálni kell. Különösen mindent, ami 2002 előtt, az állampolgárok nyugdíjjogosultságainak személyre szabott elszámolása bevezetése előtt volt. Ezért sok tanárnak önállóan kérelmet kell benyújtania archívumba, intézménybe, igazolást kell gyűjtenie, tanúkat kell meghívnia stb. 

Ha valaki úgy gondolja, hogy ez nem érinti őt, akkor könnyen megkeresheti a Nyugdíjalap statisztikáit, és láthatja, hogy 2017-ben 125 000 nyugdíjmegtagadást adtak ki, 2018-ban pedig már 175 000-et. Az emberek nem pontoztak (és talán egyszerűen nem tudták bizonyítani) a szükséges tapasztalatok meglétét. 

Bonyolult, ha a munkafüzet nem igazolt javításokat tartalmaz, a bejegyzések a szabályokat megsértve vannak, nincs felvételi (elbocsátási) rendelés száma vagy dátuma, az iskola átnevezésének nyilvántartása, információk a vezetéknév megváltozásáról, törlés hiányában, homályos aláírások és a szervezetek bélyegeinek olvashatósága homályosak, a FIU megtagadhatja ennek a tapasztalatnak a bevezetését. Talán a legjobb példa arra, hogy a kalligráfia és a megfelelő hozzáadás befolyásolhatja az ember életét. 


Hogyan lehet nyugdíjba venni egy tanárt? 


A nyugdíjat legalább 10 évvel korábban kell gondoznia. Kezdje el nyugdíjazásának ellenőrzését. Figyelemmel kíséri a személyes fiók állapotát fiókjában a FIU és / vagy az Állami Szolgáltatási portál webhelyén. Időről időre ellenőrizni kell, hogy a munkaadó hány járulékot fizetett át a jövőbeli nyugdíjhoz, és hogy fizetése megegyezik-e. 

Erősen javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb módosítsa fiókját. Egyszerűen fogalmazva, ellenőrizze a pedagógiai tapasztalatot igazoló összes dokumentumot (munkafüzetbe bejegyzések, bizonyítványok, oklevelek, szabadságok, szakmai továbbképzési igazolások stb.). Összeegyeztethető-e a dokumentumokon szereplő minden információ a személyes számla kivonatával? Minden speciális élmény kódja le van bélyegezve? Ha nem, akkor haladéktalanul küldje el kérdéseit a megfelelő szervezetnek vagy a Nyugdíjalapnak. 

Ellenőrizze a nyugdíj finanszírozott részét. A finanszírozott rész nyugdíjkorhatár elérésekor szerezhető be. Ez egyszeri fizetés, vagy évre bontva. Az első lehetőség a legtöbb számára előnyös. Az átalányösszegű kifizetés azonban számos árnyalattal rendelkezik, ezért előzetesen meg kell ismerkednie a társfinanszírozási program feltételeivel. 

Kilenc hónappal a nyugdíjba vonulás előtt el kell kezdenie egy dokumentumcsomag elkészítését annak érdekében, hogy időben össze lehessen gyűjteni az összes igazoló igazolást és dokumentumot (különösen, ha különböző intézményekben és régiókban dolgozott). Mint a gyakorlatunk azt mutatja, a FIU-kkal viták merülnek fel azok között is, akik egész életüket ugyanabban az iskolában dolgozták. 

A kialakított dokumentumcsomagot legkésőbb egy hónappal a nyugdíjkorhatár elérése előtt kell benyújtani a FIU területi hatóságához. Mert - a nyugdíj kinevezése szükséges: 

- nyugdíj kinevezésének kérelme; 

- útlevél; a nyugdíj korai kinevezéséhez szükséges munkaidőt igazoló dokumentumok; 

- a képviselő felhatalmazását és személyazonosságát megerősítő dokumentumok (ha a kérelmet a képviselő útján nyújtják be). 

A Nyugdíjalap területi szerve a biztosítási nyugdíj iránti kérelmet a kérelem és a szükséges dokumentumok kézhezvételének napjától számított 10 munkanapon belül megvizsgálja. 

Ha bármilyen kérdése vagy problémája merülne fel nyugdíjával kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a budapesti egyetlen nyugdíjjogosultság-védelemmel foglalkozó speciális szervezettel, a Maxipensia-val. 

Szakembereink elvégzik a munkafüzet vizsgálatát, szükség esetén igazolások lekérdezését, igazolják az egyéni személyes számlát, előzetes számítást végeznek, megoldják az összes felmerülő kérdést, meghatározzák a nyugdíj összegének helyességét. Budapesten minden tanár rendelkezésére állunk. Biztos lesz abban, hogy megkapja a lehető legnagyobb nyugdíjat, mert megérdemli! 

Ingyenes telefonos konzultációt kaphat nyugdíjával és / vagy újraszámításával kapcsolatban!
+3613530175

elérhetőségek

Budapest központjában található

(Viber, WhatsApp) +3613530175

1139 Budapest, Váci út 77

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a polgárok hivatalban történő befogadására csak előzetes bejelentkezés alapján kerül sor!

Hétköznap dolgozunk 10:00 és 19:00 között.

Telefon a felvételhez: +3613530175


E-mail: penzbeli_onyf@gmail.com